درباره ما
مقدمه
دفتر مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی معاونت امور اقتصادی با توجه به جایگاه سازمانی و وظایف محوله، طراحی بانک دادههای اقتصادی و مالی کشور را با تاکید بر حوزه عملکرد وزارت امور اقتصادی و دارایی و با هدف ارائه آمار و اطلاعات بهنگام و رسمی در دستور کار خود قرار داد. این مهم از آنجایی اهمیت دارد که حرکت در مسیر توسعه و برنامهریزی در هر اقتصادی بدون وجود اطلاعات شفاف، صحیح و جامع و ارائه تحلیلی علمی و کارشناسی از این اطلاعات امری غیرممکن است. عدم شفافیت اقتصادی سبب میشود تا امکان برنامهریزی صحیح و جامع اقتصادی و شفاف بودن سیاستهای اقتصادی برقرار نباشد. شفافیت اقتصادی از آن جایی حائز اهمیت است که اولین گام در سیاستگذاری اقتصادی و بررسی مسائل آن شناخت دقیق از وضع موجود است. شفافیت در اطلاعات باعث از بین رفتن عدم تقارن اطلاعاتی میشود و از نگاه استیگلیتز اقتصاددان برجسته آمریکایی شفافیت همان نام دیگر اطلاعات است و هر چه شفافیت بیشتر باشد باعث میگردد که عدم تقارن اطلاعات به حداقل برسد. وجود آمار و اطلاعات صحیح و بهنگام باعث میگردد دسترسی آزاد به اطلاعات بهعنوان معیار ارزیابی یک دولت خوب (حکمران خوب) فراهم شود و جریان اطلاعاتی در صورت پیوستگی و روز آمد بودن، زمینه برنامهریزیهای بلندمدت را فراهم میسازد. در نتیجه، نه تنها سیاستگذاران کلان میتوانند از مزایای ایجاد یک سامانه اطلاعاتی استفاده نمایند بلکه آحاد افراد جامعه و فعالان اقتصادی نیز با سطوح دسترسی متفاوت میتوانند از آن بهرهمند شوند تا با استفاده از این اطلاعات بتوانند در تصمیمگیری خود بهترین انتخابها را داشته باشند.
ساختار و نحوهی ارائهی دادهها در سامانه
بانک دادههای اقتصادی و مالی با تاکید بر حوزه عملکرد وزارت امور اقتصادی و دارایی طراحی و راهاندازی شده است و بر این اساس به ارائه آمار و اطلاعات در بخشهای بازار سرمایه، خصوصیسازی، سرمایهگذاری خارجی، مالیات، گمرک و خزانهداری با تواتر سالانه، فصلی، ماهانه و روزانه میپردازد. از دیگر ویژگیهای بانک دادههای اقتصادی و مالی ارائه آمار و اطلاعات در حوزه عملکرد وزارت متبوع در سطح استانی و با تواتر فصلی و سالانه است. همچنین با توجه به جایگاه وزارت امور اقتصادی و دارایی در برنامهریزی و اجرای سیاستهای کلان اقتصادی کشور بانک مذکور در حوزههای حسابهای ملی، بازار کار، شاخصهای توزیع درآمد، بخشهای صنعت و کشاورزی به ارائه آمار و اطلاعات میپردازد.
نحوهی ارائهی دادهها
جهت سهولت دسترسی، شاخصها دارای گروهبندی و سلسله مراتب با ساختار درختی میباشند و علاوه بر آن، امکان جستجوی نام شاخص نیز فراهم شده است. کاربر پس از انتخاب دامنه، تواتر، بازه زمانی و شاخصهای مورد نیاز خود، دادهها را مشاهده خواهد کرد و در دادههای دریافت شده نیز امکان جستجو براساس مقدار یا عنوان شاخص وجود دارد.
از منظر جغرافیایی نیز در دامنههای استانی امکان فیلتر دادهها برای یک یا چند استان وجود دارد. همچنین این قابلیت برای دادههای بینالمللی نیز طراحی شده است. از نظر تواتر، بنابر اقتضا، دادهها به صورت سالانه، فصلی، ماهانه و روزانه در دسترس میباشند.
علاوه بر این، کاربر در صورت نیاز میتواند فایل دادههای موردنظر خود را با فرمت Microsoft Excel دریافت کند. با این امکان، کاربر میتواند از دادهها به سادگی در تحلیلهای مختلف آماری یا نموداری بهرهبرداری نموده و جهت بکارگیری در سایر نرم افزارهای تخصصیبویژه در حوزه مدلسازی اقتصادی استفاده نماید.
در معماری این سامانه، لایه دادهها (Data Layer) بطور کامل از لایه کاربردی (Application Layer) تفکیک شده که این نوع طراحی، امکان اتصال به ابزارهای مختلف تحلیلی و هوش تجاری را برای سامانه فراهم آورده است.
دوزبانه بودن سامانه (فارسی-انگلیسی)
باتوجه به فضای به وجود آمده پس از برجام و تعامل با نهادهای بینالمللی و سرمایهگذاران خارجی، این نیاز احساس میشود که نهادها و دستگاههای بینالمللی، سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی به اطلاعات رسمی اقتصاد ایران دسترسی داشته باشند و از این رو سامانه به صورت دوزبانه (فارسی - انگلیسی) طراحی شده است.
کاربرپسندی و سهولت کاربری
طراحی و پیادهسازی این سامانه تحت وب (Web Based) بوده و اصول کاربرپسندی و سهولت کاربری تا حد امکان رعایت شده است تا کاربر بتواند بدون سردرگمی و در نهایت سادگی به دادهی مورد نیاز خود دست یابد. این سامانه به صورت واکنشگرا (Responsive) طراحی شده است به این معنا که کاربران موبایل، تبلت و دسکتاپ هر کدام نسخهای مناسب با اندازهی صفحه نمایش خود را مشاهده میکنند. همچنین این سامانه بر روی سیستمعاملهای مختلف مانند Android، IOS، Windows و مرورگرهای رایج مانند Chrome، Firefox، IE (نسخه 10 و بالاتر) قابلیت اجرا دارد.
فراداده
فراداده (Metadata) به آن دسته از اطلاعات گفته میشود که جزئیات دادهها را تشریح میکند. وجود فراداده برای شاخصها باعث شفافیت بیشتر دربارهی ماهیت آنها میشود. در واقع با توجه به تعاریف مختلف آماری از دادههای اقتصادی، این سامانه برای هر یک از متغیرها و شاخصها دارای فراداده است، تا کاربر بتواند قبل از دریافت دادههای موردنظر خود، با کلیک بر روی آیکون (i) کنار نام شاخص، دربارهی واحد پولی، منبع جمعآوری داده، تواترها و بازههای زمانی در دسترس، آخرین تاریخ بهروزرسانی دادهها در سامانه و توضیحاتی دربارهی آن شاخص اطلاع کسب نماید. در صورتی که کاربر از داده خروجی Excel دریافت کند، این فراداده، در فایل دریافت شده نیز، در برگهای جداگانه موجود است.